Островите край Созопол

Интересен факт е, че пет от седемте черноморски острова в България се намират край Созопол, като сред тях е и най-големият остров Свети Иван.

Остров Свети Иван

На пръв поглед островът изглежда семпло и пусто, има бедна растителност, предимно треви и храсти. Единствено фарът се издига на него. Археологическите обекти се крият сред тревите. Този почти необитаем остров носи заряда на вековна история. Още от древни времена е бил почитан, като свещено място от древните траки. След тях през повечето векове тук са били издигани храмове и острова е бил център на просвета и култура. Хората, които искат да се докоснат до цялата тази свещена енергетика, ще изпитат несравнимо удовлетворение на остров Свети Иван.

Свети Петър

Това е най-малкия остров по нашето крайбрежие. Той е съседен на остров св. Иван и вероятно преди много време са били едно цяло.

Свети Кирик

Островът е обявен за ПК. Това е най-застроеният български остров. Плановете са да бъде превърнат в туристическа атракция, което би застрашило историческите паметници и природна уникалност.

При археологически разкопки са открити останките от шест храма, от различни епохи, сред които средновековния манастир „Св. Св. Кирик и Юлита“.

Свети Тома

Преди време островът е носел името Фидониси. Предполага се, че Св. Тома е живял на острова, защото на него е съществувал параклис, с името на светеца. Днес от параклиса са останали само руини. Според някои сведения тук е имало и параклис на Светата Троица. Вероятно и други светилища са се издигали тук през вековете.

Наричат го още Змийският остров, заради големия брой змии, живеещи тук. Островът е част от резерват „Ропотамо”, тук има интересни растителни и животински видове. На острова няма извор със сладководна вода. Носят се легенди, че острова бил пиратско свърталище и тук те криели съкровищата си.

Света Анастасия

На остров Св. Анастасия се намира единственият запазен средновековният манастир. Острова е с площ 9 декара и се намира на около 14 км от Созопол.
Островите винаги будят усещане за екзотика и приключение и островите покрай Созопол, предоставят възможност за осъществяване на тези мечти.

Използвано изображение: anastasia-island.com