Природни забележителности на Созопол

Созопол е град заобиколен с интересни места. Край града има много природни забележителности. Уникална, природна особеност са островите край Созопол.

Пет от седемте острова по нашето Черноморие са в близост до брега на Созопол – Свети Иван, Свети Петър, Свети Кирик, Свети Тома и Света Анастасия.

Като черноморски град, не може да пропуснем да изброим плажовете край него:

Централен плаж, Харманите, Царския плаж, Дюни, Алепу, Аркутино Атия, Ропотамо и Перла. Разнообразни по вид плажове, за всеки вкус.

Край Созопол има известна скала, от която се правят скокове във водата. Скалата се нарича Паликари и за нея има легенди.

Нос Света Агалина е разположен на юг от Созопол и има нетипична форма. В скалите има тесен процеп с дължина 20 метра.

Нос Акин е с надморската височина около 20 м.

Дълбочината на морското дъно пред нос Колокита е 5 – 20 метра и това го прави подходящ за скокове и гмуркане.

В местността Каваците се намира Резерват Пясъчна лилия. Върху пясъчните дюни растат пясъчни лилии.

Резерват Ропотамо се намира на юг от Созопол и обхваща зоната около течението на река Ропотамо. Тук има разнообразни широколистни дървета, цветя и други растения, интересни скали, пясъчни дюни. В резервата живеят много видове бозайници, птици, змии и риби. Предлагат се пешеходни маршрути и разходки с лодки. В резервата има малък, красив плаж.

Алепу е блато в близост до плажа Дюни. Разпростира се на площ 166,7 хектара. Блатото е обрасло с тръстика и друга блатна растителност, сред която и някои редки растения. Алепу е обитавано от някои редки видове животни.

Скалното образование лъвската глава е част от природен парк Странджа. Скалата е на около 65-70 млн. години.

Връх Бакърлъка е рид, чиято Югоизточната част е в резервата Ропотамо, а северната част е в горския парк Росенец.

Богата природа и исторически забележителности от всички епохи се преплитат в района на Созопол – важно средище от траките, през всички векове до днес.

Всичко това прави Созопол притегателно място не само за плаж и туризъм, но и за хармонизиране и зареждане на тялото и духа. И какво по-добро място за настаняване от БУТИКОВ ХОТЕЛ SEA SENSE – отворен целогодишно за Вас!

забележителности край созопол