Древни руини пазят историята на Созопол

Многовековната историята на Созопол е трудно да се побере в една страница – град с над 2600 години история, важен икономически и духовен център за всички империи, управлявали балканския полуостров.

Пластовете на земята разказват за траки, гърци, римляни, византийци, османци и българи.

Една от най-интересните забележителности на Созопол е „Южна крепостна стена”. Историческият музеен комплекс се намира в старата част на града.

При разрушаване на стара къща се разкрили запазена средновековна крепостна стена, правоъгълна кула, голяма постройка за съхраняване на зърно и древен кладенец.

Находките не са на едно място и целия район е обединен в музеен комплекс. Заедно със запазените исторически находки към комплекса са включени реставрирана къща от ХVІІІ-ХІХ век и съвременна изложбена зала.

Интересно е да се види запазени части от водопровода на Аполония от Vв. пр. н. е. Изработен от керамика и олово, но така, че водата да няма досег до тежкия метал.

Созопол забележителности

Античният кладенец от III в. пр.н.е. е туристическа атракция. Посетителите пускат в кладенеца монета за щастие. Кладенецът е наречен “нимфеум”, защото е посветен на трите нимфи, покровителки на изворите с минерална вода.

През V – VI век Созопол е имал голямо пристанище за търговия със зърно. Хамбарът е с размери 22 м./14 м. и е висок 2,5 м. Над хамбара се намирали казармени помещения за стражите, охранявали крепостната стена изградена при управлението на Константин ІІ. По това време Аполония, в чест на християнството получава името Созополис – град на спасението. 

Созопол забележителности

В музея са изложени предмети от бита през онази епоха, сред които 12 огромни делви, наричани питоси, в които се е съхранявало жито. Има и няколко по-малки делви и амфори.
Още руини на два километра в морето, на остров Св. Иван също разкриват многопластовата история на града. За траките той е бил свещено място. Тук е имало светилище през VII в. пр.н.е. През средновековието е изграден манастир св. Йоан. Разрушен е през 17 век, за да се предпази района от набезите на пирати.

Навсякъде в Созопол и около него има останки от различни исторически епохи, което показва, че района е бил важен за всички цивилизации живели по тези земи.

Ако сте решили да посетите някоя от всичи изброени забележителности на Созопол, то най-доброто мястя да отседнете несъмнено е бутиков хотел SEA SENSE.

Созопол забележителности